hrvatski / croatian engleski / english
 
Naše usluge i cijene
Dijagnostika: stanja, bolesti, trudnoće, infekcija genitalnih organa
Dijagnostika stanja na vratu maternice obavlja se PAPA testom. PAPA test je metoda detekcije svih promjena na vratu maternice. Analizu PAPA testa vrši suradna ustanova Privatna citološka ordinacija Dr. B.Molnar-Stantić iz Zagreba a nalazi su gotovi unutar osam dana. Ponekad je zbog neurednog PAPA testa potrebno uzeti tkivo vrata maternice za biopsiju, tj. patohistološku analizu. Uzorak uzimamo posebnom električnom omčicom pod kontrolom kolposkopa, a uzorak se analizira u Službi za patologiju Opće bolnice Šibenik.
Brisevi cerviksa mogu se uzeti uz uputnicu ili privatnim plaćanjem pretrage. Suradne ustanove koje ih analiziraju su Javno zdravstvo u Šibeniku i Nastavni zavod za javno zdravstvo Split. Uobičajeni brisevi cerviksa su oni na aerobe, anaerobe, mikoplazmu, klamidiju, ureaplazmu i HPV. Zadnjih tjedana trudnoće uputno je uzeti bris rodnice na prisutnost beta hemolitičkog streptokoka B –BHSB radi prevencije moguće infekcije novorođenčeta.
Amnisure test može poslužiti u dvojbenim slučajevima kad se ne može sa sigurnošću ustanoviti prijevremeno prsnuće vodenjaka. Oko 30% trudnica u SAD-u podvrgava se ovom testu. Na osnovi placentnog alfa mikroglobulina 1, PAMG-1 test za nekoliko minuta s 99%-tnom sigurnošću daje odgovor na pitanje curi li plodova voda i time usmjerava naše daljnje postupke tijekom čitave trudnoće.
U dijagnostici i nadzoru trudnoće danas je ultrazvuk na prvome mjestu. Gotovo svaki mjesečni pregled trudnice popraćen je ultrazvukom. Mogućnošću primjene 3D/4D ultrazvuka vizualizacija ploda je bolja, a emocionalni kontakt trudnice i nerođenog djeteta intenzivniji . Gotovo svi ultrazvučni biljezi za kromosomske bolesti mogu se vidjeti ovom novijom tehnologijom trodimenzionalnog ultrazvuka. Četvrta dimenzija je vrijeme, dakle, 4D je prikaz u vremenu. Osim ultrazvučnih biljega za kromosomske bolesti postoje i biokemijski biljezi. Na njima se osnivaju testovi probira u I. ili II. tromjesečju trudnoće. Danas bi svakoj trudnici mlađoj od 35 godina trebalo preporučiti izvođenje tih testova. PAPP-A, test probira I. trimestra na najčešće kromosomske bolesti, radimo sa suradnom ustanovom Poliklinikom Breyer u Zagrebu.
Kolposkopija je stara optička dijagnostička metoda uvedena 1926. godine, danas ponovno aktualizirana. Nezamisliv je bilo koji postupnik za dijagnozu premalignih lezija vrata maternice bez kolposkopije. Pomaže citologiji u dijagnostici neurednih PAPA testova. Također, prilikom uzimanja biopsije ili izvođenja LETZ-a pokazuje mjesto na kojem radimo. Povećava vrat maternice 5-15 x, a nakon toga pokazuje promjene koje nastaju na sluznici vrata maternice nakon bojenja određenim otopinama.
3D/4D ultrazvučni pregled abdominalnom sondom za trudnice nakon 16.tjedna trudnoće. Vizualizacijom fetusa u tri, odnosno četiri dimenzije doprinosi se boljoj antenatalnoj dijagnostici urođenih anomalija. Za oba roditelja ima važnost u stvaranju intenzivnijega emocionalnog kontakta s nerođenim djetetom. Osim morfologije fetusa primjenom kolor doplerskih mjerenja u ispitivanju cirkulacije u trudnoći postižemo i procjenu funkcionalne sposobnosti fetusa. 3D/4D ultrazvučni pregled vaginalnom sondom vizualizira fetus do 16. tjedna trudnoće, s posebnim osvrtom na ultrazvučne biljege za kromosomske bolesti. Primjena trodimenzionalnog ultrazvuka u ginekoloških pacijentica posebno vrijedi u procjeni smještaja intauterinog uloška i detekciji urođenih anomalija maternice.
Ultrazvuk dojki Visoka učestalost karcinoma dojke i tendencija porasta pojavnosti te bolesti u ženskoj populaciji uvodi ovu metodu u preventivne redovite preglede, posebno uz opterećenu obiteljsku anamnezu. Danas se rabe visokofrekventne sonde, a vrijeme pregleda je najmanje 20 minuta.

Operacije u lokalnoj analgeziji

Kondilomi su dobroćudne karfiolaste ili papilarne izrasline na stidnici ili u rodnici i na vratu maternice. Uzrokuje ih infekcija virusom humanog papiloma , s niskim onkogenim rizikom, HPV tip 6 i 10.Osim lokalnog tretiranja podofilinom i imunomodulacijskim kremama/ Aldara/ u ordinaciji rabimo elektroeksciziju ili kaogulaciju iglicama. Zahvat je bezbolan uz prethodnu lokalnu analgeziju, a rane cijele za par dana.
LLETZ je manji elektrokirurški zahvat, konkretno ablacija bolesnog dijela vrata maternice uz pomoć visokofrekventne, niskovoltažne, monopolarne i izmjenične struje. Omčicama različite veličine, ovisno o veličini patološke promjene, pod kontrolom kolposkopa odstranjujemo tkivo, koje nakon toga može biti patohistološki analizirano. Zahvat je potpuno bezbolan.
Polipi vrata maternice često su posljedica bujanja sluznice, a odstranjuju se rotirajućim pokretima polip kliješta ili električnom omčicom ako su na širokoj bazi. Uvijek se na patohistološku analizu uz polip šalje i sluznica iz cervikalnog kanala dobivena postupkom ekskohleacije.
Incizija himena je nešto rjeđi manji operativni zahvat potreban u mlađih žena zbog otežane penetracije prilikom prvog spolnog odnosa ili u onih starijih kojima je potreban vaginalni operativni zahvat , a himen je prepreka za njegovo izvođenje.
Ablacija malih labija ili labioplastika korigira veličinu ili asimetriju malih labija - usana. Konstitucionalno velike male usne mogu visiti ili sprječavati ugodan spolni odnos. Ako su usne asimetrično povećane, riječ je o estetici. Najbolji rezultat se postiže Z ili V plastikom slobodnog ruba, tako da rubovi nakon zahvata nemaju ožiljak. Zahvat je potpuno bezbolan uz lokalnu analgeziju.
Operacije upale, ciste ili apscesa Bartholinijeve žlijezde rade se također uz lokalnu analgeziju. Klasičnim pristupom (marsupijalizacijom) učini se rez incizijom, pa nakon evakuacije sadržaja i ispiranja ciste, šavima se spoje rubovi šupljine s kožom. U ordinaciji već dulje vrijeme upotrebljavam Wordov kateter umjesto marsupijalizacije, čime se incizija svede na 5 mm, a aplikacija katetera koji tu ostaje 6-8 tjedana omogućuje stvaranje virtualnog kanala, koji najčešće trajno ostaje prohodan.
Biopsija vulve (kod sumnjivih i distrofičnih promjena kože vulve) vrlo je jednostavan zahvat uz pomoć 6 mm Keyes bioptičkih kliješta. Samo rotacijom tih kliješta dobije se savršeno okrugao komadić tkiva nakon čega najčešće nije potrebno šivanje.
Frakcionirana kiretaža je također biopsija sluznice maternice i njenih patoloških promjena, najčešće vezana za dijagnozu ili terapiju nenormalnih krvarenja iz maternice u peri- i postmenopauzi. Zahvat je možda najbolniji i najrizičniji za izvođenje od svih manjih ambulantnih zahvata, ali uz nježne (tanke) instrumente i iskustvo izvođaca bol i rizik svedeni su na minimum.
Ultrazvučna histerokontrastna sonosalpingografija, HyCoSy, izvodi se tijekom obrade steriliteta. Zdravi jajovodi ultrazvučno nisu vidljivi. Uštrcavanjem kontrasta u maternicu uz istovremeni ultrazvučni prikaz obojenim doplerom moguće je dijagnosticirati neprohodne jajovode, koji su u 10-30% slučajeva uzrokom tzv. tubarnog faktora steriliteta. U ordinaciji upotrebljavamo TV US/HSG kateter s vodiljom (peel away guide) proizvođača Utah Medical Products. Umjesto kontrasta kojeg više nema na tržištu, koristimo Ex-em pjenu ili gel nizozemskog proizvođača.
NIPTY je neinvazivno prenatalno testiranje za kromosomske bolesti. Uzimanjem uzorka krvi majke između 10. i 20.tjedna trudnoće moguća je analiza genoma fetusa. Na osnovi prisutnosti fetalnih stanica i slobodne DNK u majčinoj krvi s visokom (više od 99%) pouzdanošću otkrivaju se kromosomske bolesti. Ovo testiranje zauvijek će promijeniti dosadašnju perinatalnu skrb i vjerojatno istisnuti ranu amniocentezu zbog njezina rizika od gubitka trudnoće.
 

Radno vrijeme

Ponedjeljak: 14 - 20 sati
Utorak: 08 - 14 sati
Srijeda: 14 - 20 sati
Četvrtak: 14 - 20 sati
Petak: 08 - 14 sati
Subota po dogovoru

Adresa: Jerka Machieda 18, Šibenik
E-mail: marija@ginekologija-kimer.hrCijene nekih ginekoloških usluga

Kompletan ginekološki pregled 500 kn
Ginekološki ultrazvučni pregled 400 kn
Ultrazvučni pregled dojki 250 kn
LLETZ 2000 kn
Umetanje intrauterinog uloška 300 kn
Evidencija rada u ordinaciji vodi se suvremenom kompjuterskom opremom s ginekološkim programom.

Mogućnost plaćanja debitnim i kreditnim karticama.

Navigacija

O nama | Ordinacija i oprema | Naše usluge i cijene | Zanimljivi članci | Foto galerija | Kontakt